Радзивиловская летописьПОЛНОЕ СОБРАНИЕ РУССКИХ ЛЕТОПИСЕЙ. Том 38. Радзивиловская летопись |
1. Подступ к Логожску Изяслава Мстиславича Курского с полком и сдача жителями города.1127 г."Изяслав же ускорив пред братиею днем и зая люди от города, они же устрашившеся предашася".
2. Сдача города Изяславля Вячеславу Ярославичу Клецкому с условием, что город не будет разграблен.1127 г."И видевши изяславци князя своего и логожаны бес пакости суть преяти, и дашася, рекше Вячеславу: «Призове ны Бога, яко нас не даси на щит»".
3. Возвращение союзного войска из похода на кривичей. 1127 г."...и тако возвратишася со многим полоном''
4. Препровождение Рогволода Всеславича по повелению Мстислава Владимировича Великого на княжение в Полоцк.1127 г."Тако и полочане сотоснувшеси выгнаша Давыда и с сынъми, и поимше Роговолода, и идоша ко Мстиславу, просячи собе князем... и поимши Роговолода и ведоша й к Полоцку".
5. Высылка полоцких князей с женами детьми в Царьград по воле Мстислава Владимировича Великого Киевского. 1129 г."В лето 6637. ...поточи Мстислав князи полоцкие ко Царюграду с женами и детьми".
6. Отъезд Вячеслава Владимировича из Переяславля на Туровское княжение вопреки воле Ярополка Владимировича Киевского.1134 г."В лето 6642. Выниде Вячеслав ис Переяславля и иде опять к Турову, не послушав брата своего Ярополка".
7. Совместное выступление Изяслава Мстиславича Туровского с Ольговичами и Давыдовичами против Ярополка Владимировича Киевского.1135 г."В лето 6643. Георгии князь Володимирич испроси у брата своего Ярополка Переяславль, а Ярополку дасть Суждаль и Ростов ...ис Турова иде Изяслав в Менеск, отоле же иде ко братии своей к Новугороду, и сложишася со Олговичи и со Давыдовичи, и въсташа вси на рать".
8. Примирение Ярополка Владимировича Киевского с братьями; отъезд Вячеслава Владимировича на Переяславское княжение.1132 г."Видев же то, Ярополк уладися со братиею и да Переяславль Вячеславу".Тое же зимы даша Изяславу Туров, и Пинеск к Меньску, тои бяшеть его остаъся переднее волости его
9. Приношение Руси дани разными народами.XI – нач. XII в. "И се суть инии языцы, иже дань дают Руси: чюдь, весь, меря, мурома, черемиса, ям, мордва, печера, литва, зимегола, корсь, нерома, ливь... иже живут на странах полунощных" Справа подпись к рисунку: "Розные языки дань дают Руси".
10. Победа Волчьего Хвоста, воеводы Владимира Святославича, над радимичами на реке Пищане.984 г."В лето 6492. Иде Володимер на радимичи. И бе у него воевода Волчей Хвост. И посла Володимер пред собою Волчьа Хвоста. И срете на реце Песндане, и победи радимичи Волчей Хвост".
11. Совместный поход Изяслава Ярославича Киевского, Святослава Ярославича Черниговского, Всеволода Ярославича Переяславского (в тексте летописи пропущен) и Всеслава Брячиславича Полоцкого на торков со множеством воинов на конях и в судах.1060 г."В лето 6568. ...В сем же лете Изяслав, и Святославль, и Всеслав совокупиша вой бесчислены, и поидоша на конех и в лодьях бесчисленое множество, на туркы".
12. Вокняжение в Полоцке Святополка — сына Изяслава Ярославича; бегство Вссслава Брячиславича из Полоцка. (?) 1069 г. "Изяслав же... посади сына своего Мстислава в Полоцку, иже въекоре умре ту. И посади в его место брата его Святополка, Всеславу же бежавшю".
13.Аллегорическое изображение морового поветрия в Полоцке: бесы, готовые напасть в ночное время на людей, укрывшихся в домах.1092 г. "В лето 6600. Предивно бысть в Полоцку в мечте: бываше в нощи тутон, станяше по улици, яко человеци, рыщу щи беси. Аще кто вылазяше ис хоромины, хотя видети, абие уязвен будеть невидимо от бесов язвою, и с того умре, и не смеяху исходити ис хором".
14. Аллегорическое изображение морового поветрия в Полоцке: бесы на конях, нападающие в дневное время на жителей города. 1092 г. "По сем же начаша в день являтися на конех, и не бе их видети самех, но коней их видети копыта; и тако уязвляху людие полоцкиа и их область".
15. Пленение бежавшего из Киева Ярослава Ярополковича Берестейского Ярославом Святополковичем Волынским; заключение Ярослава Ярополковича в оковы при дворе Святополка Изяславича Киевского.1102 г.«в лето 6610. Выбеже Ярослав Ярополчичь ис Киева месяца октября 1 день. Того же месяца на исходе, прелстив Ярослав Ярополчича Ярослава сын Святополчь, и ят на Нуре, и приведе ко отцю Святополку, и оковаша й".
16. Возвращение княжеских войск из неудачного похода на Минск.1104 г."В лето 6612. ...Сего же лета исходяща, посла Святополк Путяту на Менеск, а Володимир сына своего Ярополка; а Олег иде на Глеба, поемше Да ныла Всеславича; и не успевше ничто же, возъвратишася восвоясы".
1104 г. посла Святополк Путяту на Менеск, а Володимир сына своего Ярополка, а Олег иде на Глеба, поемше Давыда Всеславича; и не успевше ничтоже.
17. Победа зимегольских племен над полоцкими Всеславичами и их дружинами.1106 г.«в се же лето победиша зимегола Всеславичи, всю братию, и дружины убиша 9 тысячь".
18. Поход Владимира Всеволодовича Мономаха с сыновьями на Минск; взятие Друцка во время минского похода.1116 г.«в лето 6623. …поиде Володимер к Меньску и взяша Дрютеск дети его, а сам стояше у Меньска".
19.Переговоры о мире жителей Полоцка с Давыдом Ростиславичем Смоленским, Мстиславом Давыдовичем Новгородским, Васильком Володаревичем Логожским, Всеславом Васильевичем Друцким.1185 г."И собрашася вси и идоша к ним, и сретошася на межах с поклоны и со честью, и даша дары многи и уладишася...".
20. Приход Ярополка Владимировича Киевского с войсками к Чернигову.1138 г."Ярополк же, совокупившю многое множество вой: ростовци, полочане, смолняны, и угре, и галичане, и берендеев 30 тысяч, и кияне, и переяславци, и володимирци, и туровци ... и поиде к Чернигову".
21. 1184 г. Поход на половцев, в котором участвуют галичане, владимирцы, лучане, но также и туровский князь Глеб. Все зовутся русскими князьями. «Половци же, услышавше русь, аже пришли на ня»
22. Пожалование Юрием Владимировичем Долгоруким (Киевским) сына Андрея Туровом и другими городами; отъезд Андрея Юрьевича на Пересопницкое княжение.1150 г.«Хое осени дасть ему отець волость Туров, Пинеск, Дорогобуж и Пересопницю. Ондрей же поклонився шед седе в Пересопници".
по Ипатьевской летописи Князь Святослав Олегович в 1149 году получил от Юрия Долгорукого "и Слоучьскъ и Кльчьскъ и вси Дрегвичѣ". В 1149 году Юрий Долгорукий отправляет Андрея Боголюбского княжить в Вышгород, однако уже через год переводит его на запад, в города Пинск, Туров и Пересопницу. Несмотря на пожелания отца, в 1151 году Андрей Юрьевич уходит в Ростово-Суздальский край, где родился, вырос и имел крепкие связи.
23. Отправление Изяславом Мстиславичем Киевским своего брата Ростислава Мстиславича Смоленского (и сына Ярослава Изяславича) на Туров; приведение к Изяславу плененных посадников Вячеслава Владимировича Туровского. (?)1146 г."Изяслав же посла брата своего Ростислава, отъя у него юроды опять, и посадники, исковав, приведе, и туровскаго епископа Якима; сына же своего Ярослава посади в Турове"
24. 1142. Вниде Вячеслав в Переяславль, а к Турову иде Святослав Всеволодич
25. 1139 г. Преставися благоверныи князь Ярополк Володимирич, февраля 18, положен бысть у святаго Ондреа. И вниде брат его Вячеслав в Киев, и людем с митрополитом сретше его, и посадиша на столе прадеда своем Ярослава, февраля 22. И прииде Олгович с Вышегородца, пристроився со братиею своею и присылая к Вячеславу и рече: «Иди из города з добром». Он же не хотя крови пролития и не бися с ними, и смири я митрополит, и утверди я крестом честным. И иде опять к Турову
27. 1103. Рече Святополк, яко: «Поведал ми Давыд Игоревич, яко Василко брата ти убил Ярополка, и тебе хощет убити и заяти волость твою, Туров, и Пинеск, и Берестей, Погорину, и заходил роте с Володимером, яко сести Володимеру в Киеве, а Василкови в Володимери. »
28. 1144. Володимир ... посла по Святополка к ТУрову, а сам иде к Чернигову, а Ростислав к Переяславлю.
29. 1078 г. Начало княжения Всеволожа в Киеве. Всеволод же седе в Киеве на столе отца своего и брата своего, приим всю власть рускую. И посади сына своего Володимера в Чернигове, а Ярополка в Володимери, придав ему Туров.
30. 1176 г. Новгородци бо изначала, и смолняне, и киане, и полочане, и вся власти, якоже на думу, на вечье сходятся; на чтоже стареишии здумают, на том же и пригороди стануть. А зде город старыи Ростов и Суждаль, и вси бояре хотяще свою правду поставити, а не хотяху правды божьеа творити, но «како нам любо, - рекоша, - такоже сотвоим: Володимир есть пригород нашь»
31. 1144 г. В том же лете Изяслав отда дщерь свою к Полоцку за Борисовича за Рогволода
32. Пленение Ярослава Ярополчича Берестейского князем Святополком Изяславичсм Киевским; клятва Ярослава перед освобождением у раки с мощами Бориса и Глеба в Киеве.1101 г."В лето 6609. ...заратися Ярослав Ярополчич в Берестии, и иде на нь Святополк, и заста й в граде, и ем, и окова й ... И молися о нем митрополит и игумени... и заводиша у раку святою Бориса и Глеба".
1101. Заратися Ярослав Ярополчичь в Берестии, и иде на нь Святополк, и заста и в граде, и ем, и окова и, приведе и к Киеву.
33. Вокняжение Мстислава Изяславича Волынского в Киеве; отъезд Мстислава во Владимир Волынский после передачи Киевского княжения Ростиславу Мстиславичу Смоленскому.1158 г."В лето 6666. ...выгна Изяслава Давидовича ис Киева Мстислав Изяславич, а сам седе в Киеве... дай Мстислав Ростиславу Киев под собою, а сам иде к Володимирю". На ту же зиму выгна Изяслава Давыдовича ис Киева Мстислав Изяславич, а сам седе в Киеве, а Изяслав беж в Гомеи, отоле прогнаша и во вятичи
34. 1175. Тои же зиме оженися Ярополк Ростиславич, князь Володимирьскии, послав к Смоленьску, поя за ся Всеславлю дщерь, князя Витепьскаго
36. 1098 г. Святополку же обещавшюся прогнати Давыда, и поиде к Берестию к Ляхом. Се слышав, Давыд иде в Ляхи к Володиславу, ища помощи. Ляхове же обещалися ему помогати и взяша у него злата 50 гривен, рекуще ему: «Поиди с нами к Берестью, яко се вабит ны Святополк на снем, и ту умирим тя со Святополком». Послушав их Давыд, иде с Володиславом. И ста Святополк в граде, а ляхове на Бугу, и сносися речьми Святополк с ляхи, и вдасть дары велики на Давыда. И рече Володислав Давыдови: «Не слухаеть мене Святополк, иди опять». И прииди к Володимирю. Ярослав же бежа на ляхи, и прииде к Берестью, а Давыд заем Сутеску, Червен, прииде внезапу и зая володимерци, а Мстислав затворися в граде со заставою, иже беша у него берестьяне, пиняне, выгошевци
Более понятно пересказывает этот отрывок из Ипатьевской летописи более поздняя Густынская летопись начала XVII века, причем там употребляется более понятная формулировка, что Володарь "избеже в Литву".
1162. Том же лѣт̑ Рюрикъ и Ст҃ополкъ Гюргевичь . Туровьскии . и Ст҃ославъ Всеволодичь . съ брат̑мъ Ӕрославомъ и съ 10 Ѡлгомъ Ст҃ославичем̑ . и с Володимиричемъ 11 . и съ Кривьскими 12 кн҃зьми 13. идоша къ Случьску 14. на Володимира 15 на Мьстиславича . Володимиръ же оувидивъ 16 силу ихъ и дасть имъ миръ 17 . и Случьска 17 съступи А имъ а самъ иде 18 Киеву къ брату Ростиславу Ростиславъ же дасть ему Трьполь 19. инъı . д҃ . городъı . придасть ему къ Трьполю
44. 1162. Том 11 же лѣт̑ приходи Рогъволодъ 12 на Володарѧ . с Полотьчанъı 13 к Городцю 14. Володарь Б же не да ему полку 15 . въ дн҃е 16 но 17 ночь 18 въıступи на нь . из города . с Литьвою 19 . и много зла створисѧ 20 в ту ночь . ѡнѣхъ 21 избиша а другъıӕ 22 руками изоимаша множьство 23 паче изъбьенъıх̑ 24. Рогъволодъ 25 же въбѣже 26 въ Случьскъ 27 . и ту бъıвъ три дн҃и иде въ 28 Дрьютескъ . а 29 Полотьску нѣ смѣ ити 30. занеже множьство 31 погибе Полотчанъ 32 . Полотчане 33 же посадиша 34 . в 35 Полотьски 36 . Василковича

Вокняжение в Полоцке Святополка — сына Изяслава Ярославича; бегство Вссслава Брячиславича из Полоцка. (?) 1069 г. "Изяслав же... посади сына своего Мстислава в Полоцку, иже въекоре умре ту. И посади в его место брата его Святополка, Всеславу же бежавшю".
Пожалование Всеволодом Ольговичем Киевским Черниговского княжения Владимиру Давыдовичу; отъезд Владимира в Чернигов.1139 г."...а в Чернигове посади Давыдовича Володимера".

В то же лето 23. посла князь Мстиславъ бра тю свою наКривиче . четырми пути . Вячеслава исТурова . Андрея из Володимеря . а Всеволодка из Городна . и Вячеслава Ярославича исъ Кльчьска 24. темь повеле ити къ 25 Изяславлю . а Всеволоду Олговичю повеле
ити с своєю братею 26 на Стрежевъ Д к Борисову . и Ивана Воитешича туже посла с Торкы . и сна своего Изяслава ис Курьска . с своим полком посла и 27 на Логожескъ . а другаго сна своего Рости[сла]ва Е посла 28 с Смолняны . на Дрьютескъ . рекъ имъ в одинъ днь всем пустити на воропъ . мс ца 29. авгус . въ . д . днь 30. Изяслав же оускори 31 днемъ передъ братьєю . и зая люди от города . они же оустрашившеся передашася . а 32 Ж Изяславци почаша битися . с Вячеславомъ и съ Андреємъ . Изяслав же перестряпъ 33 два дни оу Логожьска . иде пакы 34 [И]зяславлю З къ стрыєма своима . водя с собою и 35 Брячислава зятя своего . | иже бяше пошелъ къ оцю своєму . бывъ бо 36 посреде 37 пути 38. и 35 острашивъся не мога поити . ни семо ни онамо 39. и иде шюрину 40 своему в руце . и Л[о]гожаны 41 приведе . иже бяше велъ 42 из Логожьска . и видевши 43 Изяславци князя своего . и Логожаны яже 44 бес пакости суть переяти . и дашася рекше Вячеславу призови 45 ны Ба . яко нас не даси на щитъ . и бывшю вечеру . Воротиславъ Андреєвъ тысячьскыи . и Иванко Вячеславль . въсласта отрокы свое в городъ . и свитающю 46 уведевше вси вои 47 тако взяша и нощи 48. и 35 єдва Мстиславны 49 товаръ оублюдоша 50. и то с нужею бьющеся 51. и тако възвратишася со многым полоном . потом же и 35 Новгородци придоша . со Мстиславичемъ со Всеволодомь .
к Неколочю 1. и 2 тако [и] А Пополочане Б сътснувшеси 3 выгнаша Двда и с снъми . и поємше 4 Роговолода . идоша 5 къ Мстиславу просяще 6 и 7 собе князем . и створи В волю ихъ Мстиславъ . и поимше 8 Роговолода ведоша и Полотьску 9. В се же лет . /л.99об./ преставися Изяславъ Стополъчичь
1142 Посла Всеволод ко Вячеславу Володимеричу, да сядет в Переяславли, а Святослава, сына своего, посади в Турове, а Изяслава Мстиславича в Володимере, и бысть распря межи князи на Всеволода и Вячеслава, и бысть нестроение великое и брани бесконечныя; последи же Всеволод собра братию в любов, и помирися с ними, и розда им волости: Давидичем Черниговским, си есть братаничом своим: Берестя, Дорогичин, Вщиж, Ормину; Игорю-брату: Городец, Юриев, Рогачев, а Святославу-брату: Клецко, Чорториск, Изяславу Мстиславичу Переяславль, а Вячеславу Володимеричу Туров, Святославу-сыну своему Володимер, ростиславу Мстиславичу Смоленск…
Из Ипатьевской летописи:
37 . 1116. Приходи Володимер на Глеба: Глеб бо бяше воевал Дреговичи и Случеск пожег, и не каяшеся о сем, ни покаряшеся, но боле противу Володимеру глаголаше, укоряя и. Володимер же, надеяся на бога и на правду, пойде к Смоленьску, с сынми своими и с Давыдом Святославичем и Ольговичи; и взя Вячеслав Ршю и Копысу, а Давыд с Ярополком взя Дрютеск на щит, а Володимер сам пойде к Меньску, и затворися Глеб во граде. Володимер же нача ставити истьбу у товара своего, противу граду; Глебови же узрившю ужасеся сердцем, и нача ся молити Глеб Володимеру, шля от себе послы. Володимер же сжалися тем, оже проливащеться кровь в дни постныя великого поста, и вдасть ему мир; Глеб же, вышед из города с детми и с дружиною, поклонися Володимеру, и молвиша речи о мире, и обещася Глеб по всему послушати Володимера. Володимер же, омирив Глеба и наказав его о всем, вдасть ему Менеск, а сам возвратися Киеву. Ярополк же сруби город Жельди Дрьючаном, их же бе полонил.
38. 1142 Посла Всеволод ко Вячеславу Володимеричу, да сядет в Переяславли, а Святослава, сына своего, посади в Турове, а Изяслава Мстиславича в Володимере, и бысть распря межи князи на Всеволода и Вячеслава, и бысть нестроение великое и брани бесконечныя; последи же Всеволод собра братию в любов, и помирися с ними, и розда им волости: Давидичем Черниговским, си есть братаничом своим: Берестя, Дорогичин, Вщиж, Ормину; Игорю-брату: Городец, Юриев, Рогачев, а Святославу-брату: Клецко, Чорториск, Изяславу Мстиславичу Переяславль, а Вячеславу Володимеричу Туров, Святославу-сыну своему Володимер, ростиславу Мстиславичу Смоленск…
39. 1180 Сдумав Ярослав с Игорем, поидоста к Дрьютьску, поемше с собою Половце; а Всеволода, Игорева брата, оставиша Чернигове и Олега Святославича. И придоша Полотьскии князи в стретение, помогающе Святославу Василковича: Брячислав из Витебьска, брат его Всеслав с Полочаны, с ними же бяхуть и Либь и Литва, Всеслав Микулич из Логажеска, Андрей Володьшич и сыновец его Изяслав, и Василько Брячеславич, - снемшеся вси поидоша мимо Дрьютьск противу Святославу. И въеха Давыд, князь Смоленьский, в Дрьютьск со всим полком своим, совокупився с Глебом Рогволодовичем, и пойде за Ярослава, и хотяше Давыд Ярославу и Игореви полк дати до Святослава; Ярослав же и Игорь не смеяста дати полку Давыдови без Святослава, ино идоша во твердая места и стояша межи собою неделю, обапол Дрюти: но от Давыдова полку приеждивахуть стрелци и бьяхуться с ними крепко. Посем же Святослав приеха с Новгородцы, и ради быша ему братья его и перегатиша Дрьють, хотяче ехати ко Давыдови; Давыд же заложится ночью и бежа Смоленьску. Святослав же приступи ко Дрьютьску и пожьже острог, и оттоле пусти Новгородьце, а сам пойде к Рогачеву, из Рогачева поеха по Днепру к Киеву.
40.
Поучения Владимира Мономаха:
А се вы поведаю, дети моя, трудъ свой, оже ся есмь тружалъ, пути дея и ловы с 13 лет. Первое к Ростову идохъ, сквозе вятиче,[29] посла мя отець, а самъ иде Курьску; и пакы 2-е к Смолиньску со Ставкомь с Гордятичемъ[30] той пакы и отъиде к Берестию[31] со Изяславомь, а мене посла Смолиньску, то и-Смолиньска идохъ Володимерю.[32] Тое же зимы тои посласта Берестию брата на головне, иде бяху ляхове пожгли, той ту блюдъ городъ тихъ. Та идохъ Переяславлю отцю,[33] а по Велице дни ис Переяславля та Володимерю — на Сутейску[34] мира творитъ с ляхы. Оттуда пакы на лето Володимерю опять.
Та посла мя Святославъ в Ляхы; ходивъ за Глоговы до Чешьскаго леса[35], ходивъ в земли ихъ 4 месяци. И в то же лето и детя ся роди старейшее новгородьское[36]. Та оттуда Турову, а на весну та Переяславлю, таже Турову[37].
И Святославъ умре,[38] и язъ пакы Смолиньску, а и-Смолиньска той же зиме та к Новугороду; на весну Глебови в помочь[39]. А на лето со отцемь подъ Полтескъ, а на другую зиму с Святополкомъ подъ Полтескъ, — ожьгъше Полтескъ; онъ иде Новугороду, а я с половци на Одрьскъ,[40] воюя, та Чернигову. И пакы и-Смолиньска къ отцю придох Чернигову. И Олегъ приде, из Володимеря выведенъ, и возвах и́ к собе на обедъ со отцемь в Чернигове, на Краснемь дворе,[41] и вдахъ отцю 300 гривен золота. И пакы и-Смолиньска же пришедъ, и проидох сквозе половечьскыи вои, бьяся, до Переяславля, и отца налезохъ с полку пришедше. То и пакы ходихомъ, том же лете, со отцемь и со Изяславомь битъся Чернигову с Борисомь, и победихомъ Бориса и Олга[42]. И пакы идохом Переяславлю, и стахом во Оброве.[43]
И Всеславъ Смолнескъ ожьже, и азъ вседъ с черниговци о двою коню, и не застахом... въ Смолиньске. Тем же путем по Всеславе пожегъ землю и повоевавъ до Лукамля и до Логожьска,[44] та на Дрьютьскъ воюя, та Чернигову.
А на ту зиму повоеваша половци Стародубъ весь, и азъ шедъ с черниговци и с половци, на Десне изьимахом князи Асадука и Саука,[45] и дружину ихъ избиша. И на заутрее за Новымъ Городом[46] разгнахомъ силны вои Белкатгина,[47] а семечи и полонъ весь отяхом.[48]
А въ Вятичи ходихом по две зиме на Ходоту[49] и на сына его, и ко Корьдну,[50] ходихъ 1-ю зиму. И пакы по Изяславичихъ[51] за Микулинъ,[52] и не постигохом ихъ. И на ту весну къ Ярополку совкуплятъся на Броды.[53]
Том же лете гонихом по половьцихъ за Хоролъ,[54] иже Горошинъ[55] взяша.
И на ту осень идохом с черниговци и с половци, с читеевичи, к Меньску: изъехахом городъ, и не оставихом у него ни челядина, ни скотины.
41. 1159. Иде Рогволод Борисович от Святослава от Ольговича искать себе волости, поем полк Святославль, зане не сотвориша милости ему братья его, вземше под ним волость его и жизнь его всю; и приехав к Случску и нача слатися ко Дрьючаном. Дрьючане же ради быша ему, приездяче к нему вабяхуть и к собе, рекуче: «поеди, княже, не стряпай, ради есме тобе; аче ны ся и с детьми бити за тя, а ради ся бием за тя». И выехаша противу ему боле 300 лодий Дрьючан и Полочан и вниде в город с честью и двор его разграбиша горожане и дружину его, и приде Глеб к отцю. И мятеж бысть велик в городе в Полочанех, мнози бо хотяху Рогволода; одва же установи людие Ростислав, и одарив многими дарми и водя я к хресту, а сам иде с Всеволодом и с Володарем и с всею братьею на Рогволода к Дрьютьскую Рогволод же затворися в городе, и бьяхутся крепко и много от обоих падаху, Дрьючане же укариваху много. И створи мир Ростислав с Рогволодом и целоваша хрест межи собою, и прида волости Рогволоду и воротися Ростислав с братьею в свояси
Том же лете(1159) совет зол свещаша на князя своего Полочане на Ростислава на Глебовича, и такое преступиша хрестное целование; на том бо целовали бяше хрест к нему, «яко ты нам князь еси и дай ны бог с тобою пожити, извета никакого же до тебе доложити и до хрестного целования». И тако соступиша еже рекше, и послашася втайне к Рогволоду Борисовичу Дрьютьску, рекуче ему: «княже наш! Согрешили есмь к богу и к тобе, оже встахом на тя без вины, и жизнь твою всю разграбихом и твоея дружины, а самого емше выдахом тя Глебовичем на великую муку; да аще на ны не помянеши всего того иже сотворихом своим безумием, и хрест к нам целуеши, то мы людие твое, а ты еси наш князь; а Ростислава ти емше вдамы в руце, а еже хощеши то сотвориши ему». Рогволод же целова к ним хрест на том, яко не помянути ему всего того, и отпусти я в свояси. И бяху приятеле Ростиславу от Полочан, оже хотять и яти. И начаша Ростислава звати лестью у братьщину к святей богородици к старей, на Петров день, да ту имуть и, он же еха к ним изволочився в броне под порты, и не смеша на нь дьрьзнути. На утрий же день начаша и вабити к собе, рекуче: «княже поеди к нам, суть ны с тобою речи; поеди же к нам в город»; бяшеть бо князь в то время был на Белчици. И рече Ростислав послом: «а вчера есмь у вас был; а чему есте не молвили ко мне, о что вы было речи», обаче без всякого извета еха к ним в город. И се погна из города детьский его противу ему: «не езди, княже, вече ти в городе, а дружину ти избивають, а тебе хотять яти». И ту вороти опять и совокупися весь с дружиною на Белчици, и оттуда пойде полком к брату к Володареви Меньску, и много зла сотвори волости Полотьской, воюя, и скоты и челядью. И послашася Полочане по Рогволода Дрьютьску, и вниде Рогволод Полотьску месяца июля, и седе на столе деда своего и отца своего, с честью великою; и тако быша ради полочане. И потом Рогволод совокупи вое многи Полочаны и Ростислав Мстиславич пусти ему два сына в помочь, Романа и Рюрика, и Внезда, и Смолняны, и Новгородци и Плесковичи, и сам бяше пошел: но вороти и Аркад, епископ Новгородский, идя из Киева. И поидоша на Ростислава к Менеску, и придоша первое ко Изяславлю на Всеволода. Всеволод же затворися в Изяславли, и оступиша в городе. Всеволод же бе имея великую любовь к Рогволоду, и на ту любовь надеяся ехав к Рогволоду поклонися; Рогволод же вда Изяславль Брячиславу, того бо бяше отцина, а Всеволоду да Стрежев. И оттуда пойде к Менеску, и стоя у Менеска 10 дней, и створи мир с Ростиславом и хрест целоваша, взвратишася всвояси; а Володарь не целова хреста, тем оже ходяше под Литвою в лесех.
42. 1161 Ходи Рогволод ко Менеску на Ростислава на Глебовича, и створи с ним мир, и возвратися всвояси.
43. 1162 Рюрик Ростиславич и Святополк Юриевич Туровский, и Святослав и Ярослав Всеволодичи, и Олег Святославич, и Борис Володимерич, и Кривскии князи, пойдоша ко Слуцку на володимера на Мстиславича, Ростиславля брата;
(далее по Ипат. летописи) Володимиръ же оувидивъ 16 силу ихъ и дасть имъ миръ 17 . и Случьска 17 съступи А имъ а самъ иде 18 Киеву къ брату Ростиславу Ростиславъ же дасть ему Трьполь 19. инъı . д҃ . городъı . придасть ему къ Трьполю
45. 1167 Пойде Володарь Глебович к Полотьску ратью: Василькович же Всеслав пойде противу ему с Полчаны. Володарь же уведав оже идуть противу ему, не да ему совокупитися и вдари на них изнезапы, и много их изби, а инех руками изоимаша; Всеслав же бежа к Витебску. Володарь же вниде в Полтеск и целова хрест с Полочаны, и поиде к Витебску на Давыда и на Всеслава, и пришед ста на реци, и начаша ся бити о реку. Давыд же тем не да ему полку занеже ждаше брата своего Романа с Смолняны. Се же дивно сдеяся: в полунощи бысть гром силен, яко воем бродящимся через реку, и страх нападе на воя Володаревы. И рекоша дружина Володареви: «что стоиши. Княже но поеди прочь, а се ти ся Роман бродить, а отсюда Давыд», и побежа Володарь от Витебска. И заутра сгляда Давыд оже Володарь бежал, и пустися по них, и не постигоша их, но по лесу блудящих много изоимаша; а Всеслава посла Полотьску.

882 г. Поход Олега на Смоленск."В лето 6390. Поиде Олег, поим вои многы: варягы, чюдь, словене, мерю и все кривичи, и прииде к Смоленьску..." |
Возвращение Ярослава Святославича Муромского в свою вотчину после неудачных переговоров с Мстиславом Владимировичем Великим.1127 г."А Ярослав иде опять к Мурому''
![]() |
Подступ к Логожску Изяслава Мстиславича Курского с полком и сдача жителями города.1127 г."Изяслав же ускорив пред братиею днем и зая люди от города, они же устрашившеся предашася". |
Высылка полоцких князей с женами детьми в Царьград по воле Мстислава Владимировича Великого Киевского. 1129 г."В лето 6637. ...поточи Мстислав князи полоцкие ко Царюграду с женами и детьми".
Примирение Ярополка Владимировича Киевского с братьями; отъезд Вячеслава Владимировича на Переяславское княжение.1132 г."Видев же то, Ярополк уладися со братиею и да Переяславль Вячеславу".Тое же зимы даша Изяславу Туров, и Пинеск к Меньску, тои бяшеть его остаъся переднее волости его
![]() | |||
Игрища и пляски северных племен. (радимичей, вятичей и северян).IX – X вв."...но игрища меж селы. Въсхожахуся на игрища, на плясания и на вся бесовьскаа песни...".Слева подпись к рисунку: "Игрища". |
![]() | |||
Сверху: Посольство славян к варягам. 862 г.; поход варяжских князей со своими родами в славянские земли."И идоша за море к варягом, к руси, сице бо тии звахуся варязи русь, яко се друзии зовуться свие... «Да пойдете у нас княжити и володети»". Слева подпись к рисунку: "И яша собе от варяг князь".; снизу: Княжение варяжских братьев: Рюрика, Синеуса и Трувора.862 г."...и седе в Ладозе старей Рюрик, а другий ("Синеус" — приписано позднее.— М. К.) сиде у нас на Белеозере, а третий Трувор в Изборьску".К каждому персонажу, олицетворяющему город, подпись: "Ладога", "Белоозеро", "Изборескъ". |
![]() |
Возвращение Олега из Царьграда в Киев с дарами; прозвание Олега вещим. 907 г."И приде Олег к Киеву, неся злато, и паволоки, и овощи, и вина, и всякое узорочье. И прозваша Олга вещий..." |
Сверху: Посольство Владимира Святославича Новгородского к Рогволоду Полоцкому с целью сватовства к его дочери Рогнеде; беседа Рогволода с Рогнедой, отказавшейся стать женой Владимира, но пожелавшей иметь мужем Ярополка Святославича Киевского."Посла к Рогъволоду глаголя: «Хощу пояти дщерь твою собе женою». Он же рече дщери своей: «Хощеши ли за Володимера?» Она же рече: «Не хочю розути робичича, но за Ярополка хочю»". 980 г. Снизу: Поход Владимира Святославича с большим войском на Полоцк. 980 г. "Володимир же собра вой многы: варягы, и словены, и чюдь, и кривичи, и поиде на Рогъволода... И прииде Володимер на Полтеск...".
Подступ к Новгороду и его сожжение Всеславом Брячиславичем Полоцким. 1066 г. "На 4-е бо лето пожъже Всеслав град"
Поход Изяслава Ярославича Киевного с королем Болеславом II Польским на Всеслава Брячиславича; бегство Всеслава в Полоцк. 1069 г. "В лето 6576. Поиде Изяслав с Болеславом на Всеслава, Всеслав же поиде противу. И прииде к Белугороду Всеслав, и бывше нощи, у тайней киян, и бежа из Белагорода к Полотьску".
Вокняжение в Полоцке Святополка — сына Изяслава Ярославича; бегство Вссслава Брячиславича из Полоцка. (?) 1069 г. "Изяслав же... посади сына своего Мстислава в Полоцку, иже въекоре умре ту. И посади в его место брата его Святополка, Всеславу же бежавшю".
Победа Ярополка Изяславича Волынского над Всеславом Брячиславичем Полоцким у Голотичска.1071 г."В лето 6579. В се же лето победи Всеслава Ярополк у Голотичска".
Сверху: Аллегорическое изображение морового поветрия в Полоцке: бесы, готовые напасть в ночное время на людей, укрывшихся в домах.1092 г. "В лето 6600. Предивно бысть в Полоцку в мечте: бываше в нощи тутон, станяше по улици, яко человеци, рыщу щи беси. Аще кто вылазяше ис хоромины, хотя видети, абие уязвен будеть невидимо от бесов язвою, и с того умре, и не смеяху исходити ис хором".Снизу: Аллегорическое изображение морового поветрия в Полоцке: бесы на конях, нападающие в дневное время на жителей города. 1092 г. "По сем же начаша в день являтися на конех, и не бе их видети самех, но коней их видети копыта; и тако уязвляху людие полоцкиа и их область".
Пленение бежавшего из Киева Ярослава Ярополковича Берестейского Ярославом Святополковичем Волынским; заключение Ярослава Ярополковича в оковы при дворе Святополка Изяславича Киевского.1102 г.«в лето 6610. Выбеже Ярослав Ярополчичь ис Киева месяца октября 1 день. Того же месяца на исходе, прелстив Ярослав Ярополчича Ярослава сын Святополчь, и ят на Нуре, и приведе ко отцю Святополку, и оковаша й".
Поражение князя Ярослава Святославича Рязанского в бою с мордовскими племенами.1104 г."Того же лета бися Ярослав с мордвою и побежен бысть Ярослав марта 4''
Победа зимегольских племен над полоцкими Всеславичами и их дружинами.1106 г.«в се же лето победиша зимегола Всеславичи, всю братию, и дружины убиша 9 тысячь".
![]() | |
Поход Владимира Всеволодовича Мономаха с сыновьями на Минск; взятие Друцка во время минского похода.1116 г.«в лето 6623. …поиде Володимер к Меньску и взяша Дрютеск дети его, а сам стояше у Меньска". |
Переговоры о мире жителей Полоцка с Давыдом Ростиславичем Смоленским, Мстиславом Давыдовичем Новгородским, Васильком Володаревичем Логожским, Всеславом Васильевичем Друцким.1185 г."И собрашася вси и идоша к ним, и сретошася на межах с поклоны и со честью, и даша дары многи и уладишася...".
![]() |
1184 г. Поход на половцев, в котором участвуют галичане, владимирцы, лучане, но также и туровский князь Глеб. Все зовутся русскими князьями. «Половци же, услышавше русь, аже пришли на ня» |
Отправление Изяславом Мстиславичем Киевским своего брата Ростислава Мстиславича Смоленского (и сына Ярослава Изяславича) на Туров; приведение к Изяславу плененных посадников Вячеслава Владимировича Туровского. (?)1146 г."Изяслав же посла брата своего Ростислава, отъя у него юроды опять, и посадники, исковав, приведе...".
![]() ![]() | |||
Пожалование Всеволодом Ольговичем Киевским Черниговского княжения Владимиру Давыдовичу; отъезд Владимира в Чернигов.1139 г."...а в Чернигове посади Давыдовича Володимера".

Совет Всеволода Ольговича Киевского с шуринами; задержание новгородского посольства.1140 г."Всеволод же не хотя преступити Новагорода Володимиричем и Мстиславичем, и призва шурина своа, и дай има Берестей... А новгородци держа зиму и лето с епископом".
1144. Володимир ... посла по Святополка к ТУрову, а сам иде к Чернигову, а Ростислав к Переяславлю.
1078 г. Начало княжения Всеволожа в Киеве. Всеволод же седе в Киеве на столе отца своего и брата своего, приим всю власть рускую. И посади сына своего Володимера в Чернигове, а Ярополка в Володимери, придав ему Туров.
Поход Всеволода Ольговича Киевского на Владимира Володарсвича Галицкого.1144 г."В лето 6652. ...и Всеволод, князь Киевьский со княгинею... И оттуда расшедшеся, и вседоша на кони, на Володимирька на Галичь".
Примирение князей Ярополка Владимировича Киевского и Всеволода Ольговича Черниговского; возвращение Ярополка в Киев.1138 г."Всеволод же... посла с покорением ко Ярополку, и испроси мир, и целоваше честный крест. И сотвориша мир, и разидошася разно, славяще Бога".
Пленение Ярослава Ярополчича Берестейского князем Святополком Изяславичсм Киевским; клятва Ярослава перед освобождением у раки с мощами Бориса и Глеба в Киеве.1101 г."В лето 6609. ...заратися Ярослав Ярополчич в Берестии, и иде на нь Святополк, и заста й в граде, и ем, и окова й ... И молися о нем митрополит и игумени... и заводиша у раку святою Бориса и Глеба".
Вокняжение Мстислава Изяславича Волынского в Киеве; отъезд Мстислава во Владимир Волынский после передачи Киевского княжения Ростиславу Мстиславичу Смоленскому.1158 г."В лето 6666. ...выгна Изяслава Давидовича ис Киева Мстислав Изяславич, а сам седе в Киеве... дай Мстислав Ростиславу Киев под собою, а сам иде к Володимирю". На ту же зиму выгна Изяслава Давыдовича ис Киева Мстислав Изяславич, а сам седе в Киеве, а Изяслав беж в Гомеи, отоле прогнаша и во вятичи
![]() |
1175. Тои же зиме оженися Ярополк Ростиславич, князь Володимирьскии, послав к Смоленьску, поя за ся Всеславлю дщерь, князя Витепьскаго |
Сражение полков Мстислава Романовича и Василька Володаревича Минского; пленение Мстислава Васильком.1197 г."в лето 6705. ...Тое же зимы посла Давыд ис Смоленьска сыновца своего Мстислава, свата великого князя Всеволода, в помочь зятю своему на Витбеск, и победи я Василко с черниговци, и Мстислава, свата княжа, взяша и ведоша его к Чернигову".
Из Лаврентьевской и Ипатьевской, Новгородской летописей:
988. Володимир просвещен сам и сынове его и земля его. Бе бо у него сынов 12: … а Изяслава Полотьске .. а Святополка Турове
В лето 1021 приде Брячислав, сын Изяславль, внук Володимер, на Новгород, и зая Новгород, и поим Новгородце и имение их, пойде к Полотьску опять. И пришедшю ему к Судомири реце, Ярослав же из Киева в седьмы день постиже и ту, и победи Ярослав Брячислава, и Новгородце вороти к Новгороду, а Брячислав бежа к Полотьску.
1040. Ярослав иде на Литву.
1044. Умре Брячислав, сын Изяславль, внук Володимер, отец Всеславов, князь Полоцкий. И Всеслав, сын его, седе на столе его, егоже роди мати от волхования, матери бо родивша его бысть ему язвено на главе его.
1067. Заратися Всеслав, сын Брячиславль, Полоцкий и зая Новгород. Ярославичи же трие: Изяслав, Святослав и Всеволод, совокупивше вои, идоша на Всеслава зиме сущи велицей. И придоша ко Меньску. И меняне затворишася в граде. Си же братья взяша Меньск и иссекоша мужи, а жены и дети вдаша на щиты и поидоша к Немизе. И Всеслав пойде противу и совокупишася обои на Немизе месяца марта в 3 день. И бяше снег велик. И поидоша противу собе, и бысть сеча зла и мнози падоша. И одолеша Изяслав, Святослав, Всеволод, Всеслав же бежа.
По сем же месяца июля в 10 день Изяслав, Святослав и Всеволод целовавше крест честный к Всеславу рекше ему: «приди к нам яко не сотворим ти зла» Он же, надеявся на целование креста, приеха в лодьи через Днепр. Изяславу же в шатер предидущю и тако яша Всеслава на Рши у Смолиньска преступивше крест.
1069 Изяслав прогна Всеслава из Полоцка, посади сына своего Мстислава Полотьске. Он же вскоре умре ту. И посади в его места брата своего Святополка.
1071 Выгна Всеслав Святополка из Полотьска. В се же лето победи Ярополк Всеслава у Голотичьска.
1092. Предивно бысть чюдо в Полоцку, в мьчте: бываше в нощи тутон, стонаше по улици яко человеци рищюще беси; невидимо от бесов язвою, и с того умираху, и не смеяху излазити из хором. По сем же начаша в дне являтися на конех, и не бе их видети самех, но конь их видети копыта. И такое уязвляху люди Полотьския и его область. Тем и человеци глаголаху, яко навие бьють Полочаны. Се же знамение поча быти от Дрюцка.
1106 Победиша Зимегола Всеславичи, всю братью и дружины убиша 9 тысящь
1116. Приходи Володимер на Глеба: Глеб бо бяше воевал Дреговичи и Случеск пожег, и не каяшеся о сем, ни покаряшеся, но боле противу Володимеру глаголаше, укоряя и. Володимер же, надеяся на бога и на правду, пойде к Смоленьску, с сынми своими и с Давыдом Святославичем и Ольговичи; и взя Вячеслав Ршю и Копысу, а Давыд с Ярополком взя Дрютеск на щит, а Володимер сам пойде к Меньску, и затворися Глеб во граде. Володимер же нача ставити истьбу у товара своего, противу граду; Глебови же узрившю ужасеся сердцем, и нача ся молити Глеб Володимеру, шля от себе послы. Володимер же сжалися тем, оже проливащеться кровь в дни постныя великого поста, и вдасть ему мир; Глеб же, вышед из города с детми и с дружиною, поклонися Володимеру, и молвиша речи о мире, и обещася Глеб по всему послушати Володимера. Володимер же, омирив Глеба и наказав его о всем, вдасть ему Менеск, а сам возвратися Киеву. Ярополк же сруби город Жельди Дрьючаном, их же бе полонил.
1128. Потом же и Новгородци придоша с Мстиславичем с Всеволодом к Неключю. И тако. Полочане, стуживше си князя Давыда, выгнаша Давыда с сынми, поемша Рогволода идоша ко Мстиславу, просяче его собе князем, и створи волю их Мстислав. Поемше Рогволода ведоша и к Полотьскую
В то же лето 23. посла князь Мстиславъ бра тю свою наКривиче . четырми пути . Вячеслава исТурова . Андрея из Володимеря . а Всеволодка из Городна . и Вячеслава Ярославича исъ Кльчьска 24. темь повеле ити къ 25 Изяславлю . а Всеволоду Олговичю повеле
ити с своєю братею 26 на Стрежевъ Д к Борисову . и Ивана Воитешича туже посла с Торкы . и сна своего Изяслава ис Курьска . с своим полком посла и 27 на Логожескъ . а другаго сна своего Рости[сла]ва Е посла 28 с Смолняны . на Дрьютескъ . рекъ имъ в одинъ днь всем пустити на воропъ . мс ца 29. авгус . въ . д . днь 30. Изяслав же оускори 31 днемъ передъ братьєю . и зая люди от города . они же оустрашившеся передашася . а 32 Ж Изяславци почаша битися . с Вячеславомъ и съ Андреємъ . Изяслав же перестряпъ 33 два дни оу Логожьска . иде пакы 34 [И]зяславлю З къ стрыєма своима . водя с собою и 35 Брячислава зятя своего . | иже бяше пошелъ къ оцю своєму . бывъ бо 36 посреде 37 пути 38. и 35 острашивъся не мога поити . ни семо ни онамо 39. и иде шюрину 40 своему в руце . и Л[о]гожаны 41 приведе . иже бяше велъ 42 из Логожьска . и видевши 43 Изяславци князя своего . и Логожаны яже 44 бес пакости суть переяти . и дашася рекше Вячеславу призови 45 ны Ба . яко нас не даси на щитъ . и бывшю вечеру . Воротиславъ Андреєвъ тысячьскыи . и Иванко Вячеславль . въсласта отрокы свое в городъ . и свитающю 46 уведевше вси вои 47 тако взяша и нощи 48. и 35 єдва Мстиславны 49 товаръ оублюдоша 50. и то с нужею бьющеся 51. и тако възвратишася со многым полоном . потом же и 35 Новгородци придоша . со Мстиславичемъ со Всеволодомь .
к Неколочю 1. и 2 тако [и] А Пополочане Б сътснувшеси 3 выгнаша Двда и с снъми . и поємше 4 Роговолода . идоша 5 къ Мстиславу просяще 6 и 7 собе князем . и створи В волю ихъ Мстиславъ . и поимше 8 Роговолода ведоша и Полотьску 9. В се же лет . /л.99об./ преставися Изяславъ Стополъчичь
[6648 (1140)] Поиде Всеволодъ Олговичь из 64 Вышегорода . къ Кыевоу . изрядивъ полкы . и пришедъ ста оу города . в Копыреве конци . и нача зажигати дворы иже соуть предъ 65 городомъ . в Копыреве кончи К 66 мсца марта . въ д днь а Вячьславъ противоу не изииде 67 не хотя крове 68 пролияти 68 . но створися мнии . и высла к немоу .
митрополита . река ему тако иди опять 1 Вышегородоу . а язъ 2 днсь идоу въ свою волость . а то тобе Киевъ 3 . и створи 4 тако . Всеволодъ 5 . иде 6 Вышегородоу . /л.112об./ опять въ тъ 7 днь Вячьславъ 8 иде во 9 свою волость . в Туровъ . Всеволодъ же вниде в Киевъ 10 . марта въ е днь съ чстью и славою великою . и приде 11 к немоу Игоръ . бе бо Игореви обещалъ изъ давна . дати подъ собою Черниговъ 12 и не да емоу . но да и Двдвицю А 13 Володимероу и свади братю 14 . и тако отпоусти е В то же время . взидоста 15 княжича два . исъ Црягорода . заточени били 16 Ж . Мьстиславомъ великымъ . княземъ Киевьскымъ . зане не бяхоуть 17 его воли . и не слышахоуть 18 его. коли е 19 зовяшеть 20 в Роускоую землю в помощь 21 . но паче молвяхоу Бонякови шелоудивомоу Б 22 . во 23 здоровье . и про се ся 24 и 25 Мьстиславъ . разъгневася . на не 26 . и хотяше на ня ити . но нелзе 27 бо 25 бяшеть 28 ити . зане бяхоу бо 25 тогда налегли Половци на Роусь . и томоу стояшеть 29. бьяся 30. с ними ся 31 перемагаяся 32 . се 33 бо Мьстиславъ великыи . и 25 наследи отца своего потъ 34 . Володимера . Мономаха . великаго 35 . Володмиръ З самъ собою постоя на Доноу . и много пота оутеръ за В землю Роускоую . а Мьстиславъ . моужи свои посла 36 загна Половци за Донъ . и за Волгоу
304
за Гиикъ Г 37 и тако избави Бъ Роускоую землю от поганыхъ и оупорозьняся 38 Мьстиславъ от рати . и помяноу первеи 39 посла по Кривитьстеи 40 кнзе по Двда по Ростислава . и Стослава . и Рогъволодича два . [II, 16] и оусажа 41 оу три лодьи . и поточи и 42 . Црюградоу за неслоушание ихъ а моужи 43 свои посажа по городомъ ихъ . мы же на 44 преднее възъвратимся 45
1142 Посла Всеволод ко Вячеславу Володимеричу, да сядет в Переяславли, а Святослава, сына своего, посади в Турове, а Изяслава Мстиславича в Володимере, и бысть распря межи князи на Всеволода и Вячеслава, и бысть нестроение великое и брани бесконечныя; последи же Всеволод собра братию в любов, и помирися с ними, и розда им волости: Давидичем Черниговским, си есть братаничом своим: Берестя, Дорогичин, Вщиж, Ормину; Игорю-брату: Городец, Юриев, Рогачев, а Святославу-брату: Клецко, Чорториск, Изяславу Мстиславичу Переяславль, а Вячеславу Володимеричу Туров, Святославу-сыну своему Володимер, ростиславу Мстиславичу Смоленск…
По летописи Князь Святослав Олегович в 1149 году получил от Юрия Долгорукого "и Слоучьскъ и Кльчьскъ и вси Дрегвичѣ". В 1149 году Юрий Долгорукий отправляет Андрея Боголюбского княжить в Вышгород, однако уже через год переводит его на запад, в города Пинск, Туров и Пересопницу. Несмотря на пожелания отца, в 1151 году Андрей Юрьевич уходит в Ростово-Суздальский край, где родился, вырос и имел крепкие связи.
Более понятно пересказывает этот отрывок из Ипатьевской летописи более поздняя Густынская летопись начала XVII века, причем там употребляется более понятная формулировка, что Володарь "избеже в Литву".
1162. Том же лѣт̑ Рюрикъ и Ст҃ополкъ Гюргевичь . Туровьскии . и Ст҃ославъ Всеволодичь . съ брат̑мъ Ӕрославомъ и съ 10 Ѡлгомъ Ст҃ославичем̑ . и с Володимиричемъ 11 . и съ Кривьскими 12 кн҃зьми 13. идоша къ Случьску 14. на Володимира 15 на Мьстиславича . Володимиръ же оувидивъ 16 силу ихъ и дасть имъ миръ 17 . и Случьска 17 съступи А имъ а самъ иде 18 Киеву къ брату Ростиславу Ростиславъ же дасть ему Трьполь 19. инъı . д҃ . городъı . придасть ему къ Трьполю
1162. Том 11 же лѣт̑ приходи Рогъволодъ 12 на Володарѧ . с Полотьчанъı 13 к Городцю 14. Володарь Б же не да ему полку 15 . въ дн҃е 16 но 17 ночь 18 въıступи на нь . из города . с Литьвою 19 . и много зла створисѧ 20 в ту ночь . ѡнѣхъ 21 избиша а другъıӕ 22 руками изоимаша множьство 23 паче изъбьенъıх̑ 24. Рогъволодъ 25 же въбѣже 26 въ Случьскъ 27 . и ту бъıвъ три дн҃и иде въ 28 Дрьютескъ . а 29 Полотьску нѣ смѣ ити 30. занеже множьство 31 погибе Полотчанъ 32 . Полотчане 33 же посадиша 34 . в 35 Полотьски 36 . Василковича
1159. Иде Рогволод Борисович от Святослава от Ольговича искать себе волости, поем полк Святославль, зане не сотвориша милости ему братья его, вземше под ним волость его и жизнь его всю; и приехав к Случску и нача слатися ко Дрьючаном. Дрьючане же ради быша ему, приездяче к нему вабяхуть и к собе, рекуче: «поеди, княже, не стряпай, ради есме тобе; аче ны ся и с детьми бити за тя, а ради ся бием за тя». И выехаша противу ему боле 300 лодий Дрьючан и Полочан и вниде в город с честью и двор его разграбиша горожане и дружину его, и приде Глеб к отцю. И мятеж бысть велик в городе в Полочанех, мнози бо хотяху Рогволода; одва же установи людие Ростислав, и одарив многими дарми и водя я к хресту, а сам иде с Всеволодом и с Володарем и с всею братьею на Рогволода к Дрьютьскую Рогволод же затворися в городе, и бьяхутся крепко и много от обоих падаху, Дрьючане же укариваху много. И створи мир Ростислав с Рогволодом и целоваша хрест межи собою, и прида волости Рогволоду и воротися Ростислав с братьею в свояси
Том же лете(1159) совет зол свещаша на князя своего Полочане на Ростислава на Глебовича, и такое преступиша хрестное целование; на том бо целовали бяше хрест к нему, «яко ты нам князь еси и дай ны бог с тобою пожити, извета никакого же до тебе доложити и до хрестного целования». И тако соступиша еже рекше, и послашася втайне к Рогволоду Борисовичу Дрьютьску, рекуче ему: «княже наш! Согрешили есмь к богу и к тобе, оже встахом на тя без вины, и жизнь твою всю разграбихом и твоея дружины, а самого емше выдахом тя Глебовичем на великую муку; да аще на ны не помянеши всего того иже сотворихом своим безумием, и хрест к нам целуеши, то мы людие твое, а ты еси наш князь; а Ростислава ти емше вдамы в руце, а еже хощеши то сотвориши ему». Рогволод же целова к ним хрест на том, яко не помянути ему всего того, и отпусти я в свояси. И бяху приятеле Ростиславу от Полочан, оже хотять и яти. И начаша Ростислава звати лестью у братьщину к святей богородици к старей, на Петров день, да ту имуть и, он же еха к ним изволочився в броне под порты, и не смеша на нь дьрьзнути. На утрий же день начаша и вабити к собе, рекуче: «княже поеди к нам, суть ны с тобою речи; поеди же к нам в город»; бяшеть бо князь в то время был на Белчици. И рече Ростислав послом: «а вчера есмь у вас был; а чему есте не молвили ко мне, о что вы было речи», обаче без всякого извета еха к ним в город. И се погна из города детьский его противу ему: «не езди, княже, вече ти в городе, а дружину ти избивають, а тебе хотять яти». И ту вороти опять и совокупися весь с дружиною на Белчици, и оттуда пойде полком к брату к Володареви Меньску, и много зла сотвори волости Полотьской, воюя, и скоты и челядью. И послашася Полочане по Рогволода Дрьютьску, и вниде Рогволод Полотьску месяца июля, и седе на столе деда своего и отца своего, с честью великою; и тако быша ради полочане. И потом Рогволод совокупи вое многи Полочаны и Ростислав Мстиславич пусти ему два сына в помочь, Романа и Рюрика, и Внезда, и Смолняны, и Новгородци и Плесковичи, и сам бяше пошел: но вороти и Аркад, епископ Новгородский, идя из Киева. И поидоша на Ростислава к Менеску, и придоша первое ко Изяславлю на Всеволода. Всеволод же затворися в Изяславли, и оступиша в городе. Всеволод же бе имея великую любовь к Рогволоду, и на ту любовь надеяся ехав к Рогволоду поклонися; Рогволод же вда Изяславль Брячиславу, того бо бяше отцина, а Всеволоду да Стрежев. И оттуда пойде к Менеску, и стоя у Менеска 10 дней, и створи мир с Ростиславом и хрест целоваша, взвратишася всвояси; а Володарь не целова хреста, тем оже ходяше под Литвою в лесех.
1161 Ходи Рогволод ко Менеску на Ростислава на Глебовича, и створи с ним мир, и возвратися всвояси.
1162 Рюрик Ростиславич и Святополк Юриевич Туровский, и Святослав и Ярослав Всеволодичи, и Олег Святославич, и Борис Володимерич, и Кривскии князи, пойдоша ко Слуцку на володимера на Мстиславича, Ростиславля брата;
(далее по Ипат. летописи) Володимиръ же оувидивъ 16 силу ихъ и дасть имъ миръ 17 . и Случьска 17 съступи А имъ а самъ иде 18 Киеву къ брату Ростиславу Ростиславъ же дасть ему Трьполь 19. инъı . д҃ . городъı . придасть ему къ Трьполю
1167 Пойде Володарь Глебович к Полотьску ратью: Василькович же Всеслав пойде противу ему с Полчаны. Володарь же уведав оже идуть противу ему, не да ему совокупитися и вдари на них изнезапы, и много их изби, а инех руками изоимаша; Всеслав же бежа к Витебску. Володарь же вниде в Полтеск и целова хрест с Полочаны, и поиде к Витебску на Давыда и на Всеслава, и пришед ста на реци, и начаша ся бити о реку. Давыд же тем не да ему полку занеже ждаше брата своего Романа с Смолняны. Се же дивно сдеяся: в полунощи бысть гром силен, яко воем бродящимся через реку, и страх нападе на воя Володаревы. И рекоша дружина Володареви: «что стоиши. Княже но поеди прочь, а се ти ся Роман бродить, а отсюда Давыд», и побежа Володарь от Витебска. И заутра сгляда Давыд оже Володарь бежал, и пустися по них, и не постигоша их, но по лесу блудящих много изоимаша; а Всеслава посла Полотьску.
1180 Сдумав Ярослав с Игорем, поидоста к Дрьютьску, поемше с собою Половце; а Всеволода, Игорева брата, оставиша Чернигове и Олега Святославича. И придоша Полотьскии князи в стретение, помогающе Святославу Василковича: Брячислав из Витебьска, брат его Всеслав с Полочаны, с ними же бяхуть и Либь и Литва, Всеслав Микулич из Логажеска, Андрей Володьшич и сыновец его Изяслав, и Василько Брячеславич, - снемшеся вси поидоша мимо Дрьютьск противу Святославу. И въеха Давыд, князь Смоленьский, в Дрьютьск со всим полком своим, совокупився с Глебом Рогволодовичем, и пойде за Ярослава, и хотяше Давыд Ярославу и Игореви полк дати до Святослава; Ярослав же и Игорь не смеяста дати полку Давыдови без Святослава, ино идоша во твердая места и стояша межи собою неделю, обапол Дрюти: но от Давыдова полку приеждивахуть стрелци и бьяхуться с ними крепко. Посем же Святослав приеха с Новгородцы, и ради быша ему братья его и перегатиша Дрьють, хотяче ехати ко Давыдови; Давыд же заложится ночью и бежа Смоленьску. Святослав же приступи ко Дрьютьску и пожьже острог, и оттоле пусти Новгородьце, а сам пойде к Рогачеву, из Рогачева поеха по Днепру к Киеву.
Поучения Владимира Мономаха:
А се вы поведаю, дети моя, трудъ свой, оже ся есмь тружалъ, пути дея и ловы с 13 лет. Первое к Ростову идохъ, сквозе вятиче,[29] посла мя отець, а самъ иде Курьску; и пакы 2-е к Смолиньску со Ставкомь с Гордятичемъ[30] той пакы и отъиде к Берестию[31] со Изяславомь, а мене посла Смолиньску, то и-Смолиньска идохъ Володимерю.[32] Тое же зимы тои посласта Берестию брата на головне, иде бяху ляхове пожгли, той ту блюдъ городъ тихъ. Та идохъ Переяславлю отцю,[33] а по Велице дни ис Переяславля та Володимерю — на Сутейску[34] мира творитъ с ляхы. Оттуда пакы на лето Володимерю опять.
Та посла мя Святославъ в Ляхы; ходивъ за Глоговы до Чешьскаго леса[35], ходивъ в земли ихъ 4 месяци. И в то же лето и детя ся роди старейшее новгородьское[36]. Та оттуда Турову, а на весну та Переяславлю, таже Турову[37].
И Святославъ умре,[38] и язъ пакы Смолиньску, а и-Смолиньска той же зиме та к Новугороду; на весну Глебови в помочь[39]. А на лето со отцемь подъ Полтескъ, а на другую зиму с Святополкомъ подъ Полтескъ, — ожьгъше Полтескъ; онъ иде Новугороду, а я с половци на Одрьскъ,[40] воюя, та Чернигову. И пакы и-Смолиньска къ отцю придох Чернигову. И Олегъ приде, из Володимеря выведенъ, и возвах и́ к собе на обедъ со отцемь в Чернигове, на Краснемь дворе,[41] и вдахъ отцю 300 гривен золота. И пакы и-Смолиньска же пришедъ, и проидох сквозе половечьскыи вои, бьяся, до Переяславля, и отца налезохъ с полку пришедше. То и пакы ходихомъ, том же лете, со отцемь и со Изяславомь битъся Чернигову с Борисомь, и победихомъ Бориса и Олга[42]. И пакы идохом Переяславлю, и стахом во Оброве.[43]
И Всеславъ Смолнескъ ожьже, и азъ вседъ с черниговци о двою коню, и не застахом... въ Смолиньске. Тем же путем по Всеславе пожегъ землю и повоевавъ до Лукамля и до Логожьска,[44] та на Дрьютьскъ воюя, та Чернигову.
А на ту зиму повоеваша половци Стародубъ весь, и азъ шедъ с черниговци и с половци, на Десне изьимахом князи Асадука и Саука,[45] и дружину ихъ избиша. И на заутрее за Новымъ Городом[46] разгнахомъ силны вои Белкатгина,[47] а семечи и полонъ весь отяхом.[48]
А въ Вятичи ходихом по две зиме на Ходоту[49] и на сына его, и ко Корьдну,[50] ходихъ 1-ю зиму. И пакы по Изяславичихъ[51] за Микулинъ,[52] и не постигохом ихъ. И на ту весну къ Ярополку совкуплятъся на Броды.[53]
Том же лете гонихом по половьцихъ за Хоролъ,[54] иже Горошинъ[55] взяша.
И на ту осень идохом с черниговци и с половци, с читеевичи, к Меньску: изъехахом городъ, и не оставихом у него ни челядина, ни скотины.
1135 «Се аз князь великий Гавриил, нареченный Всеволод, самодержец Мстиславич, внук Володимир. Владычествующу ми всею Рускою землею и всею областью Новгороцкою … А по моем животе, великаго князя Всеволода, стояти за дом святаго великаго Ивана брату моему, великому князю всея Русии и владыце Новгородскому…И аз князь великий Всеволод дал есми пошлины попом святаго великого Ивана Петрятино дворище с купец в Руси, на память князем великим, дедом моим и прадедом, имати с купец тая старина в веки: с Тверского гостя, и с Новгородцкого, и с Бежицкого, и с Деревьского, и с всего Помостья.
Владимирский-Буданов, М. Хрестоматия по истории русского права Вып. 1 изд. 3 с. 233-237
Комментариев нет:
Отправить комментарий